S
teunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

franÁais

Feiten en cijfers


Wat is het verschil tussen "schuldenlast" en "overmatige schuldenlast"?

schuldenlast:
een huishouden heeft een schuldenlast wanneer het ten minste een krediet, lening of leasing aan het terugbetalen is. De schuldenlast kan privť of professioneel zijn. Hij is privť indien deze leningen, kredieten of leasing betrekking hebben op behoeften uit de huishoudelijke sfeer. Een huishouden kan tegelijk een privť-schuldenlast en een professionele schuldenlast hebben.
 

overmatige schuldenlast:
in BelgiŽ wordt de overmatige schuldenlast omschreven als een duurzame of structurele onmogelijkheid zijn financiŽle verplichtingen of vervaldata voor terugbetaling na te komen (Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers, 1998). De Centrale voor Kredieten aan Particulieren speelt een essentiŽle rol bij het tellen van de niet-gehonoreerde terugbetalingen en neemt als criterium de onmogelijkheid zijn schulden terug te betalen tijdens een periode van ten minste 3 maanden. Vanaf dat moment wordt de schuldenaar omschreven als wanbetaler.

Bron: Observatorium voor Gezondheid en Welzijn (2004), 9de armoederapport Brussels Hoofdstedelijk Gewest: eerste deel, p. 68